Software acceptance criteria template

How to write acceptance criteria :

There are many websites which tell us about only theory that how to write software acceptance criteria template but there is no practical example. here is the up to date template on how to write acceptance criteria for login page and forget password.

first of all what is acceptance criteria:

An acceptance criterion is a set of accepted conditions or business rules which the functionality or feature should satisfy and meet, in order to be accepted by the Product Owner/Stakeholders.

here is example;

For login Page:

  1. If User enter wrong email? mean’s if the user is not register to website (Answer: show “Email doesn’t exist”).
  2. If User enter invalid email? mean’s if the user doesn’t enter email in correct format or do not follow regix (Answer: show “Please enter the valid email”).
  3. If User enter correct email but wrong password. (Answer: show “password doesn’t exist”)
  4. If User enter incorrect email but correct password. (Answer: show “Email doesn’t exist”)
  5. If the user left both the fields empty and click login? (Answer: show “Enter email and password”)
  6. If User enter email and left blank password and click login? (Answer: show “Enter password”).
  7. If User left blank email and enter password and click login? (Answer: show “Enter Email”).
  8. If the User enter multiple special characters in email field? (Answer: show “Enter email in correct format”)
  9. If user enter any of his previous passwords? Then what will happen (Answer: show “You updated your password e.g. 10 month ago”).
  10. If User enter correct email, password and click login? (Answer: “Move to dashboard”).

1.    Forgot Password?

 

On click of the “Forgot Password” button, open form and ask user to enter his email. On press of “Recover your password” button, send him email on his email-address containing information to reset his password.

Also, this page contains a link to go back to login page

1.1  Recover Your Password Form

On click of the “Forgot Password” link from Login page, redirect him to reset your password page.

Apply validation on the email field.

  1. Email field is required

On press of the “Reset your Password” button. Send him email on his email address.

 

Scenarios.

  1. If User enter wrong Email that is not register to website? (Answer: show “That email address doesn’t exist the email address you have entered doesn’t appear to exist Please try again with correct entry”).
  2. If User enter invalid Email i.e. in incorrect format (Answer: show “Enter email in correct format”)
  3. If the user doesn’t enter email and click on “Recover your password” button? (Answer: show “Enter your email first”)

 

  1. If User enter correct Email that exists? (Answer: show him success message that “We have sent password recovery email to your email address If you don’t hear from us in the next 10 minutes, please check your spam folder.”)

 

  1. If the user clicks multiple times on “Recover your password” button then what will happen (Answer: Again, show him success message that “We have sent password recovery email to your email address If you don’t hear from us in the next 10 minutes, please check your spam folder.”)

1.2  Recover Password – Success Message

 

When user enters correct email and click on “Recover your password” button in previous step 2.1. Show him success message.

Scenarios.

  1. If User enter correct Email that exists? (Answer: show him success message that “We have sent password recovery email to your email address If you don’t hear from us in the next 15 minutes, please check your spam folder.”)

 

  1. If the user clicks multiple times on “Recover your password” button then what will happen (Answer: Again, show him success message that “We have sent password recovery email to your email address If you don’t hear from us in the next 10 minutes, please check your spam folder.”)

1.3  Recover Password – Email

 

When user click on “Recover your password” button in previous step 2.1. Check his email address in database and send him reset password instruction.

Scenarios.

  1. If user does not click on “Reset your password” link and enter correct email and password in login screen. What would happen. (Answer: Allow him to login.)
  2. If the user clicks on “Reset your password” link, then what will happen? (Answer: It will take the user to “Reset Password” page)
  3. If the user has received multiple “Recover your password” emails, then what will happen? (Answer: then if you user clicks on any “Reset your password” link it will take him to “Recover your password” page) means all the emails should work.

1.4  Recover Password – Reset Your Password

 

When User Clicks on “Reset your password” link received in email then it will take the user to “Reset your password” page and there after successful creation of password, below success message should appear.

Scenarios.

  1. If user does not change his password and enter correct password on Login screen? (Answer: Allow him to login.)
  2. If user enters the password that was his last time password, then what will happen? (Answer: Allow him to login.)
  3. If user enter his password, but not according to requirements then Show him message that “password should be
  • Atleast 8 characters long
  • 1 lowercase character
  • 1 uppercase character
  • 1 number, symbol, or whitespace character”
  1. If the user enters his password correctly i.e. according to requirements, then what will happen? (Answer: then show him success message that “Your password has been updated”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *